Mirepoix en zijn houten vakwerkhuisjes

13 juli 2016 om 12u12

Naar aanleiding van de rit in de Tour de France en de eerste uitzending van 'Vive le Vélo, tijd om even stil te staan bij het stadje Mirepoix, welke gisteren mooi in de schijnwerpers stond in de uitzending op Eén.

Bij mijn bezoek aan het stadje in de zomer van 2012, heb ik kunnen genieten van de mooie houten vakwerkhuisjes rond een centraal marktplein. De gevels op het gelijkvloers van deze huisjes springen allemaal dieper naar achter ten opzicht van de gevels van de verdiepingen, waardoor een overdekte ruimte ontstaat die een gaanderij vormt rond het plein. De houten contstructies van deze huisjes kan je bekijken onderaan deze overdekking.

Waar men hier bij ons vooral werkt met beton, staal en metselwerkmuren, kan men hier nog de middeleeuwse constructies in hout bewonderen. Toch is er ook een reden waarom deze bouwmethode al een heel tijdje achter ons ligt, dewelke we hier ook in dit stadje kunnen waarnemen (sterke doorbuigingen van houten liggers, verrotting van houten elementen,...). In Mirepoix kan men genieten van de puurheid van de structuren, maar moet men ook vaststellen dat het herstel van instabiele structuren zijn sporen nalaat. Zo werden houten balken vervangen door stalen liggers in de loop van de voorbije jaren. Jammer? Zeker en vast, want het deed me daar ter plaatse denken aan een opdracht uit 2008 waarbij we als ingenieur werden gecontacteerd voor de versteviging van het laatste houten huisje in Aalst, welke instabiel was geworden. Door een nauwe samenwerking van de eigenaar, Monumentenzorg en wijzelf als ingenieur is het huisje verstevigd zonder afbreuk te doen op het uitzicht langs de straat, iets waar ze blijkbaar in het Zuiden van Frankrijk (nog) niet nauw op toezien....